Sevgili okurlar, bugünkü blog yazımızda Hollanda’da mangal konusunda belli başlı sık sorunlan sorulara cevap vermeye çalışacağım. Devamında talep gelen konularda daha detaylı yazılar ekleyebiliriz.
Hollanda’da mangal yapılır mı?
Evet, tabii ki yapılır! Ama her yerde olduğu gibi bellli başlı kuralları takip etmek gerekir. Öncelikle oturduğunuz belediyenin internet sayfalarından ya da komşularınızdan mangal yakmak konusunda bilgi alabilirsiniz. Burada mangaldan kastımız da kömürlü mangaldır. Zaten bunun dışındakilere mangal denemez (bkz. aşağıdaki konu başlığı) 🙂
Bahçeli evlerin çoğunda mangal yakmakta sorun olmaz fakat bazen dumandan rahatsız olan komşuları da unutmamak gerekebilir. Bu nedenle komşularla konuşmak ekstra önem taşıyor.
Hangi mangal, nereden alınır?
Mangal çeşitleri konusunda yüzlerce sayfa yazılabilir. Burada en önemi kriter hangi sıklıkta, kimin için ne pişirdiğinizdir. Kamado, Kettle, Pellet, Smoker, vs. gibi çok farklı manga çeşitlerinden hangisinin size uygun olduğuna karar vermek için önce pişirme deneyimlerinize ve beklentilerinize bakmalısınız. Bu konuda komple detaylı bir yazı gerekir fakat ortalama bir kullanıcı için örneğin bir Weber Kettle 57cm (benim de kullandığım) ile pişiremeyeceğiniz neredeyse hiç bir ürün yoktur. Hem küçük aileler hem de misafir ağırlamak için yeterli boyuttadır. Bunun benzeri farklı markaların, örn. Boretti, Napoleon ürünleri de denenebilir. Tecrübe arttıkça (ve bazen bütçe de) Kamado veya Smoker serilerine geçilebilir.
Mangal almak için standart online satış siteleri (Amazon, Bol, Coolblue, Hornbach, vs.) dışında bu konuda uzmanlaşmış siteler veya mağazalar araştırılabilir:
- https://www.bbqkopen.nl
- https://www.bbqexperiencecenter.nl/
- https://www.barbecuexxl.nl/bbq
- https://www.barbecueshop.nl/
Kömürlü mü, gazlı mı, elektrikli mi?
Böyle bir sorunun sorulması bile gereksizken, son defa mangalın kömürlü olduğunu belirtmekte fayda var 🙂 Diğer aletlere gazlı, elektrikli pişirgeç denebilir.
Ama çeşitli nedenlerden dolayı kömürlü mangal kullanamayan veya yakılması yasak bölgelerde gazlı veya elektrikli pişirgeç tercih edilebilir.
Hangi kömür, nereden alınır?
Pişirilecek etin çeşidine, miktarına, süresine göre farklı kömür seçimleri yapılabilir:
Odun Kömürü
En çok bilinen ve tercih edilen kömür çeşidi odun kömürüdür (houtskool). Özellikle hızlı ve direkt ateşte pişirilecek etler (köfte, hamburger, pirzola, lokum, vs.) için tercih edilebilir. Weber, Kamado Joe, Grill Guru, Pit Master, The Bastard gibi kaliteli markaların kömürleri genelde iyi çıkıyor. Hem çeşitli mağazalardan (Karwei, Hornbach, Intratuin, vs.) hem de online satın almak mümkündür.
Briket Kömür
Daha uzun süreli ve sabit ısı gerektiren (örn. low&slow) pişirmelerde tercih edilebilir. Ayrıca uzun sürecek ve kapalı pişirme yapılması gereken durumlarda da kullanılabilir. Weber, Pit Master, Napoleon, Fire up gibi markaların ürünleri tercih edilebilir. Bunların arasında hammaddesi kömür olanlarla birlikte hindistan cevizi kabuğu gibi farklı maddelerden yapılanlar da olabilir. Yine yukarıdaki mağazalardan veya online tedarik edilebilir.
Et nereden alınır?
Et konusu da yine yukarıdaki her bir başlık gibi başlı başına ayrı bir yazı konusudur. Günlük yemeklede kullanmak üzere kuşbaşı, sote, kıyma, tavuk gibi etler için eğer varsa en yakınınızdaki Türk kasabı ya da marketini tercih edebilirsiniz. Hem helal hem de taze ve günlük et bulmak için en iyi alternatifler bunlardır. Mangalda pişirmek için özel parça etler ve maksimum farklı çeşit için online siteleri önerebiliriz:
- https://inamood.nl/
- https://themeatlovers.nl/
- https://butchery.nl/
- https://beefensteak.nl/
- https://www.nicetomeatyou.nl/
- https://www.themeatboys.nl/
Bu sitelerden tavsiye edebileceğimiz et çeşitleri olarak Ossenhaas (Bonfile), Tourneados (Lokum- Dilim Bonfile), Ribeye (Antrikot), Tomahawk Steak (Kemikli Antrikot), Short Ribs (Dana Kaburga), Picanha, Brisket, Flat iron, Flank, Wagyu Steak sayılabilir.